Och nasturcjo, jesteś taka piękna

Jest taka roślina, która dodaje blasku naszym ogrodom, a dodatkowo ma wspaniałe właściwości prozdrowotne. Jej owoce wpływają na zdrowie, skutecznie rozprawiając się ze stanami zapalnymi w naszym organizmie. Jest także cenną… przyprawą we wszelkich potrawach.

Nasturcja na chorobę

Nieoczywiste przymioty nasturcji są szczególnie wychwalane przez zielarzy i terapeutów. Leczy ona bowiem niezwykle efektywnie stany zapalne układu moczowego oraz pokarmowego. Nie trzeba więc sięgać od razu po środki z miejscowej apteki. W końcu, po co faszerować się chemią, skoro można skorzystać z tego co oferuje nam natura.

Nasturcja właściwości lecznicze przejawiają się także niwelowaniu lekkiego bólu. Zapalenie ucha środkowego przestaje być nieprzyjemne dzięki zawartym w roślinie β-karotenie i luteinie. Z tego samego powodu, gatunek ten świetnie łagodzi również ból nawiedzający mięśnie. Poleca się go również paniom, które mają obfite okresy menstruacyjne.

Nasturcja na odkażenie

Nasturcję charakteryzują właściwości odkażające przez co dobrze po nią sięgnąć przy drobnych zranieniach skóry oraz przy wolno gojących się rozcięciach. Jeśli pechowo na oku pojawi się jęczmień – nasturcja także temu zaradzi. Wreszcie, jest to całkiem skuteczny środek w walce z różnymi stanami zapalnymi skóry, w tym z łuszczycą.

Co ciekawe karoteny obecne w nasturcji wpływają na jakość narządu wzroku. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich osób, które z uwagi na wykonywany zawód mają prawo martwić się o swoje oczy.

Nasturcja na smak

Wyjdźmy jednak ze strefy medycyny i zajrzyjmy do kuchni. Tak się bowiem składa, że dzięki dodaniu do pożywienia nasturcji jadalnej, jakość wielu dań może zyskać na wyrazistości. Do spożycia nadają się wszystkie części nasturcji. Chodzi więc nie tylko o bulwę, ale również łodygę oraz kwiaty. Z liści i nasion można przygotowywać także aromatyczne herbatki do picia.

Roślina ta ma słodko-pieprzny posmak. Można zatem pociąć łodygi i liście, a następnie wrzucić je np. do sałatki warzywnej, a kwiatostany wykorzystać w ramach dekoracji talerza. W końcu nie trzeba nikomu tłumaczyć, że to co lepiej wygląda i pachnie, również lepiej smakuje – czy nie o to w tej zabawie chodzi?

Barwna i elegancka potrawa pobudza apetyt nawet największego niejadka. Warto zatem trochę się postarać i udekorować nie tylko wykwintny obiad, ale nawet zwykłe kanapki. Takiej kolacji nikt nie odmówi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here