Wilkakora - właściwości i zastosowanie

O wilkakorze mówi się bardzo dużo w kontekście chorób nowotworowych i walki z nadmiernym ciśnieniem. Mało kto jednak wie, jak poprawnie ją stosować. Chodzi oczywiście o to, by uzyskać z niej optymalną liczbę składników czynnych. Można to zrobić, ale tylko na kilka sposobów.

Wilkakora właściwości rośliny i jej zastosowanie

Wilkakora to dość specyficzna roślina, która wzrasta przede wszystkim w Ameryce Środkowej. Ma ona postać winorośli, choć najczęściej stosuje się ją w postaci suszu.

Wilcza kora sprawdza się głównie we wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych, ale też w walce z nadmiernym ciśnieniem i wirusami. Pomocniczo można ją stosować również w okresie zimowym, gdyż – co ważne – nie wykazuje ona żadnych skutków ubocznych. Substancje czynne zawarte w produkcie wspomagają przede wszystkim układ immunologiczny, korzystnie wpływając na jego szybkość działania.

Jak stosować wilczą korę?

Wilcza kora powinna być stosowana głównie w formie suszu. I choć jest ona dostępna również w formie kapsułek, to jednak ich działanie nie jest tak skuteczne, jak w przypadku produktu gotowego.

Wilczą korę najlepiej stosować, susząc roślinę a następnie gotując z niej napar. Ważne jest, by proces gotowania odbywał się powoli, najlepiej około 20 minut. Dopiero po tym czasie odcedzamy napar i czekamy około 10 minut aż wystygnie. Tak przygotowaną herbatkę spożywamy codziennie i to najlepiej rano. Zbyt duża ilość stosowanego naparu, może wywołać problemy w obrębie układu pokarmowego a zwłaszcza jelit.

Ile to kosztuje?

Cena wilczej kory w postaci naturalnej (50 gram suszu) waha się w okolicach 10 – 20 złotych. Znacznie więcej trzeba zapłacić za gotowy suplement diety, którego wartość może dochodzić nawet do 90 złotych. Oczywiście w przypadku zakupu suplementu wieloskładnikowego, jedno opakowanie produktu z wilkakorą może być jeszcze droższe. Przy okazji warto zaznaczyć, że własnoręcznie robiony wywar najlepiej wchłania się do organizmu.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę szerokie spektrum roślin takich jak wilkakora właściwości ich są bardzo złożone. I właśnie dlatego warto je spożywać w formie własnoręcznie produkowanych wywarów. Dzięki temu ma się pewność, że wszystkie składniki produktu zostaną wchłonięte przez organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here