Pożytek z oleju kokosowego

Orzech kokosu jest owocem palmy kokosowej. To właśnie z niego pozyskiwane są różne pożyteczne substancje. Ma on wiele zastosowań. Niektórzy botanicy twierdzą, że to nie orzech ale pestkowiec. W każdym razie jest uznawany za jeden z cenniejszych owoców świata. Mięsisty miąższ kokosowy po wysuszeniu zamienia się w tak zwaną koprę, która w siedemdziesięciu procentach składa się z tłuszczu. To właśnie z kopry powstaje olej, którego walory zdobyły sympatyków, oraz sympatyczki na całym świecie.

Skład oleju z kokosa

W swoim składzie olej kokosowy posiada przede wszystkim kwas laurynowy, który w ludzkim organizmie zamienia się w kwas monolauryn. Jest to substancja o silnych właściwościach antywirusowych, antybakteryjnym i antygrzybicznym. Dlatego też zwykle buduje ona w organizmie potężne bariery ochronne. Olej kokosowy zawiera też mnóstwo antyoksydantów, dlatego chroni przed działaniem wolnych rodników. Jednocześnie opóźnia oznaki starzenia. W skład oleju kokosowego wchodzą również nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej kokosowy niegdyś cieszył się złą sławą z powodu dużej zawartości tłuszczów. Podejrzewano go o powodowanie otyłości. Jednak późniejsze badania dowiodły, że to nie tłuszcz jest tego powodem tylko cukier.

Właściwości prozdrowotne

Dziś już wiemy, że olej kokosowy posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim znacznie podnosi odporność. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze, jednak nie niszczy flory bateryjnej, jak to zwykle jest przy terapii antybiotykowej. Zawartość wszelkich kwasów takich jak laurynowy i kaprylowy, sprawia, że olej kokosowy jest dostarczycielem wielu witamin, które wpływają na ogólną kondycję człowieka. Właściwości antygrzybiczne są również wskazaniem do leczenia olejem wszelkiego rodzaju egzem, wyprysków i wysypek.

Pomoc w problemach dermatologicznych

Olej kokosowy znajduje zastosowanie jako składnik wielu kosmetyków. Przede wszystkim świetnie nawilża włosy i skórę, dlatego spotkać go można w szamponach i balsamach do ciała. Olej z kokosa wspiera również leczenie ran różnego pochodzenia. Dodatkowo stosowany jest przy wielu problemach skórnych, takich jak wysypka, oparzenia czy uczulenia. Z oleju kokosowego można przygotować samemu hipoalergiczne kosmetyki, takie jak naturalna pasta do zębów lub antypespirant, czy odżywka do włosów.

Zdrowa pielęgnacja skóry niemowlęcej

Z powodu swoich właściwości, olej kokosowy świetnie nadaje się do pielęgnacji niemowląt. W tym wypadku naturalny olej kokosowy jest całkowicie bezpieczny dla skóry. Szczególnie dla tej podatnej na odparzenia i wysypki alergiczne.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala17/domains/colorowo.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here