kawa

Właściwości kawy orkiszowej 

Kawa orkiszowa swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim ogromnemu bogactwu witamin i minerałów. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz witamina D. Te pierwsze odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy A i E, pozwolą nam dłużej zachować młodość i witalność, a witamina D wraz z wapniem wspomogą nasze kości i zęby. Duża zawartość żelaza wspomoże wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatkowo pozbędzie się  z organizmu szkodliwego cholesterolu. Cynk zatroszczy się o nasze piękno zewnętrze tzn. skórę, włosy i paznokcie.  Potas zaś unormuje ciśnienie krwi oraz usprawni pracę układu mięśni.

Jak pić kawę orkiszową?

Najpopularniejszym sposobem picia kawy orkiszowej jest ten, który stosujemy podczas parzenia zwykłej kawy czy herbaty. W przypadku kawy mielonej łyżeczkę zmielonych ziaren należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 do 10 minut. Podczas upałów doskonałym pomysłem będzie dodanie kostek lodu. 

Przeczytaj też: http://zespolnapiecia.pl/jak-dobrac-bielizne-na-slub/

Do kawy orkiszowej tak jak do zwykłej kawy możemy dodać substancje słodzące takie jak cukier czy miód. Doskonale sprawdzą się tu również przyprawy np. cynamon, imbir lub kardamon. Doskonałym dodatkiem będą także wanilia, karmel i kakao.

Ważnym aspektem jest naczynie, w którym przygotowywany będzie nasz napój. Nie zaleca się aby było one wykonane z aluminium czy tworzyw sztucznych. Trzeba uważać również, by nie było pokryte uszkodzonym teflonem. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest również to, aby nie podgrzewać gotowego naparu w mikrofalówce. W tym przypadku straci on wszystkie swoje właściwości.

Kawa orkiszowa jest niezwykle zdrowym napojem. Warto wpisać ją do codziennej diety, nie tylko wtedy kiedy chcemy się odchudzić, ale także w codzienną rutynę zamiast zwykłej czarnej kawy. 

Źródło: https://www.poprostukasia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here